Svenskt namn

Latinsk namn

Beskrivning

Höjd, färg och blomtid

Akleja

Aquilegia vulgaris

Perenn. En av de vanligaste allmogeväxterna. Den fördes till Norden med munkarna som medicinalväxt. Rosa, röda eller lilablå blommor. Passar i skugga under träd, i anslutning till buskage, blomsterängar eller i rabatter. "Ruby port " har mörkröda blommor.

Höjd 30 - 60 cm. Blommar i juni - juli.

Akleja (William Guiness)

Aquilegia vulgaris

Perenn. En mycket speciell sort med purpursvarta blommor med vit krage.

Trivs i sol till halvskugga. Gärna fuktighållande och väldränerad jord. Höjd 75 cm.

Aklejruta

Thalictrum aquilegifolium

Perenn.Graciöst, grenigt växtsätt, dubbelt parbladiga, blågräna blad. Stgora, upprätta lilarosa blomsamlingar. Fin solitär.

Höjd 100 cm. Blommar i juni - juli.

Balsamblad

Tanacetum balsamita

Perenn. Små gula knapplika blommor och grågröna silkeslena blad. Den var en gång i tiden älskad som doftväxt och ingick i kvinnornas kyrkbukett. Kallades också svensk salvia eller luktsalvia. Bladen har använts till te mot förkylningar. Passar bäst som solitär. Sprider sig lätt med kraftiga jordstammar.

Höjd 100 cm. Blommar i juli - september.

Blodalunrot 'Smedsberget'

Heuchera sanguinea

Perenn. En vacker växt som gör sin plats i rabatten och inte minst som kantväxt eller i ett stenparti. Grönt kulturarv. Har odlats i i stadsdelen Smedsberget i Lycksele sedan 1930-talet. IJust i ett stenparti stod växten hs Bertil och Tora på 30-talet. Sorten har nu återintroducerts.

Höjd 60 cm, bladverket 20 cm. Blommar i juni-jul.

Blågull "Jakobs stege"

Polemonium caerulum

Perenn. Klarblå skålformade blommor. Har troligen odlats som prydnadsväxt sedan 1700-talet och under 1800-talet blev den mycket vanlig i trädgårdarna. Passar i rabatter, större stenpartier men även på en blomsteräng i sällskap med växter som fackelblomster och aklejor.

Höjd 40 - 80 cm. Blommar i maj - augusti.

Borstnejlika

Dianthus barbatus

Tvåårig. Får täta kvastar av väldoftande blommor i blandade färger. En typisk mormorsblomma och fin snittblomma.

Höjd 40 - 60 cm. Blommar i juni - juli.

Brunröd daglilja 'Frösvidal'

Hermocallis fulva

Perenn.Grönt kulturarv. Redan på 1700-talet anlades Frösvidals Trädgård i Närke och på 1930-talet var handelsträdgården 17 tunnland stor med park, växthus och drivbänkar. Hur länge dagliljan funnits vid säteriet är svårt att slå fast, men i alla fall sedan 1930-talet har den odlats där.

Höjd 80-100 cm. Blommar i augusti. Trivs i sol till halvskugga.

Bukettviol (Admiration) (Arkwright Ruby)

Viola Cornuta

Perenn. Storblommande violer. Omtyckta och lättodlade. Admiration har mörkt blåvioletta blommor och Arkwright Ruby mörkt röda blommor.

Höjd 20 cm. Blommar i maj-juni. Trivs i sol till halvskugga.

Daglilja (Frans Hals)

Hermocallis lilioasphodelus

Perenn. En vacker daglilja med röd-gula blommor som minner om den gamla trädgården. Den bör stå kvar på samma plats i många år. Hermocalis betyder ungefär "vacker för en dag". Angrips sällan av sjukdomar, skadeinsekter, och rådjuren sägs lämna den ifred.

Höjd 70 cm. Blommar i juli-augusti. Sol till lätt skugga (tål halvskugga bra). Näringsrik, fuktig och ganska djup jord.

Fingerborgsblomma

Digitalis purpurea

Ofta bara tvåårig men självsår sig lätt. Första året bildas en stor bladrosett, andra året kommer upprättväxande spiror med 5 cm långa blommor. Sådd med frön av blandade färger. Passar i och framför buskage, skuggiga rabatter, förvildning. Som medicinalört mest känd som del i hjärtmedicin. OBS giftig!

Höjd 70 - 100 cm. Blommar i juni - juli.

Fjädernejlika (Marieberg)

Dianthus plumarius

Perenn. Grönt kulturarv. En fjädernejlika med en behaglig, kryddig doft som ger sig till känna särskilt på kvällen. Vita blommor med mörkt rosalila öga. Denna fjädernejlika "Marieberg" efter gården på Orust där den odlades i början av 1900-talet.

Höjd 25 cm. Blommar i i juni-juli.

Gråmalva

Lavatera thuringiaca

Perenn. Får underbara rosenskära, stockroslika blommor. Var den mest omtyckta malvan under 1700-talet men konkurrerades ut av de övriga malvorna och försvann så gott som helt på 1800-talet.
Hjälp till att bevara gråmalvan!

Höjd 50 - 70 cm. Blommar i juli.

Höstflox

Phlox paniculata

Perenn. Olika färger. Flox hör till de populära allmogeväxterna. De blev omtyckta under 1800-talet och kring sekelskiftet.
I gamla trädgårdar kan man hitta sorter som inte längre går att köpa.

Höjd 50 - 100 cm. Blommar i juli - september.

Isop

Hyssopus officinalis

Perenn. Klarblå eller rosa små blommor och blad med stark, tilltalande doft. Ingick i kyrkbuketten. Har en lätt bitter smak och ska användas med försiktighet i maten. Strö blommorna över salladen! Används som läkeört vid förkylningar. Lämplig att använda som låg infattningshäck. Vacker och hållbar som snittblomma.

Höjd 40 cm. Blommar juli - augusti.

Jättevallmo

Papaver orientale

Perenn. Röd-orange blomma. Den kom till Europa i början av 1700-talet.

Höjd 80 - 100 cm. Blommar i maj - juni.

Kanadensiskt gullris

Solidago Asteraceae Canadensis

Perenn. Lågväxt sort med vackra gula blomplymer. Effektfull i buketter. En fin och tacksam höstväxt att ha som solitär eller fondväxt. Hela växten kan även användas vid färgning. Ger fina gula nyanser.

Höjd 60 cm. Blommar med gula blomställningar under hösten.

Kokardblomster

Gaillarda x grandiflora

Perenn. Blommar tacksamt med röda blommor med gul ram. Kom till Europa på 1800-talet. Bra snittblomma.

Höjd 30-40 cm. Blommar i juli - oktober.

Kustruta 'Rospiggen'

Thalictrum minus 'Rospiggen'

Ståtlig perenn med vackert grågrönt bladverk. Gulvita blommor i luftiga blomställningar. Blommorna liknar små borstar. Bladverket passar bra till snitt. Fin samplanteringsväxt i rabatter.

Höjd 130 cm Kulturarv

Lammöron

Stachys byzantina

Perenn. Mattbildande. Odlas främst för sin grå och ulliga blad. Blommorna är lila och är ganska oansenliga.

Höjd 40 cm. Blommar i juni - augusti.

Liten blåklocka

Campanula rotundifolia

En av sommarängens mest kända växter med sina små blå klockor. Plantan har runda njurlika blad i basen, smalt elliptiska längs stjälken.
En mycket härdig perenn växt. Blommar rikligt och länge.

Höjd: ca 30 cm. Blomningstid: juni-sept.

Lungrot "Gode Henriks målla"

Chenopodium bonus- henricus

Perenn. Odlades redan på medeltiden av munkar som medicinalväxt, men är också en gammal köksväxt. Bladen kan användas som spenat och råkost och ansågs lindra hosta.

Höjd 15 - 16 cm. Blommar i maj - september.

Mariatistel

Silybum marianum

Tvåårig. Tistel med stora vackra vitmönstrade blad och rödvioletta blommor som kommer på hög stjälk andra året. Kan fröså sig. Forntidens och medeltidens läkare använde roten och den finns upptagen i de äldsta av farmakopéerna. Är fortfarande en av de värdefullaste läkeörterna vid gall- och leverproblem.

Höjd 100 - 150 cm. Blommar i juli - augusti

Myskmalva "kattost"

Malva moschata

Perenn. Rosa eller vita blommor och vackert flikigt bladverk. Började troligen odlas något tidigare än rosenmalvan, ungefär i mitten av 1700-talet. Många år efter det att de sista odlarna försvunnit växer myskmalvan kvar vid stugor och torp. Den kallas också kattost eftersom bladen utsöndrar en tung lukt av ost när de krossas. Passar att låta sig förvildas i naturträdgården.

Höjd 30 - 50 cm. Blommar i juli - augusti.

Nattljus

Oenothera biennis

Tvåårig. Självsår sig ofta.Upprätta håriga stjälkar och stora doftande, gula blommor som slår ut på kvällen. Mycket värdefull läkeört tack vare att den innehåller olja med GLA. Kan sänka kolesterol och lindra vid klimakteriebesvär.

Höjd 100 - 120 cm. Blommar i juni - september.

Prästkrage (Majdrottning)

Chrysanthemum leucanthemum

Perenn. Blommar med stora vita blommor. En välkänd och traditionell växt i våra sommarrabatter. En fin snittblomma.

Höjd ca 70 cm. Blommar i juni - juli.

Purpurklätt (Angels blush)

Lychnis coronaria

Tvåårig. Vit med rosa mitt, enkla nejlikliknande blommor och dekorativa silverludna blad. Kom till Sverige under 1600-talet.

Höjd 30 - 80 cm. Blommar i juni - augusti.

Rosenbinka 'Fru Frida Lindström'

Erigeron glaucus

Perenn. Buskigt tuvigt växtsätt. Ljusvioletta prästkrageliknande blommor. Klipp ner efter blomning för ett andra flor. Fin till snitt.
Grönt kulturarv. 1939 köpte fru Lindström en gård i Östersund i Jämtland. Rosenbinkan var en av två växter som redan då fanns i trädgården och nu när den har återintroducerats fått hennes namn.

Höjd 50 cm. Blommar i juli - september. Sol till halvskugga. Skyddas mot vinterfukt men får inte torka under växtperioden.

Rödmalva

Malva sylvestris

Två - till flerårig ört med upprätt stjälk, hjärtformade kronblad som bildar 3-4 cm stora rosalila blommor med mörklila ådror. Sylvestris betyder skog och detta är den ursprungliga vilda malvan som sedan har förädlats och odlas som Stor Rödmalva. Tros ha effekter som läkeört vid katarrer i hals-tarm-mage.

Höjd 60 - 100 cm. Blommar i juli - september.

Stockros

Alcea rosea /ficifolia

Perenn: Enkla blommor i blandade färger.
Stockrosens ursprung är okänt men man vet att den fanns redan under antiken. Den kom till Europa på 1500-talet. En mycket vacker och atmosfärskapande växt. Ett måste i den gamla trädgården!

Höjd 120 - 200 cm. Blommar i juni - september.

Stockros 'Spotlight Mars Magic'

Alcea rosea

Stora, vackra, enkla, djupt sammetsröda blommor som i slutet av sommaren övergår i en svalare hallonrosa nyans. Trivs bäst mot en varm husvägg eller i bakgrunden på en solig rabatt. Blommar normalt andra året.

Höjd 120 - 200 cm. Blommar i juni - september. Vill ha skyddad solig plats. Gärna mot en vägg. Kraftig välgödslad jord.

Stor Hässleklocka

Campanula latifolia "Macratha"

Perenn. Ståtlig blomma med mängder av mörkblå klockor på varje stjälk.

Höjd 90 cm. Blommar i juni- juli.

Studentnejlika "Brinnande kärlek"

Lychnis chalcedonica

Perenn.Tuvigt, kraftigt, upprätt växtsätt med kvastlik samling scharlakansröda blommor. Har odlats i Sverige sedan 1700-talet eller längre och ute i Europa sedan 1500-talet. Vacker som snittblomma.

Höjd 70 - 125 cm. Blommar i juni - juli.

Stäppsalvia "Honungssalvia"

Salvia nemorosa

Perenn. Plantan bildar en kraftig buske med axlik blomställning och blåvioletta blommor. Om den skärs ned lite innan blomningen är helt över blommar den om. Den lockar bin och fjärilar i mängd.
Passar i slänter, rabatter, stenpartier, kanter.

Höjd 60-80 cm. Blommar i juni - september.

Toppklocka

Campanula glomerata

Perenn som lätt självsår sig. Blå blommor som bildar en boll. Har odlats i Sverige sedan 1700-talet och var vanlig hos allmogen. Passar i blomsterängar och skuggiga rabatter, mellan stenar och buskar, under träd.

Höjd 30 - 60 cm. Blommar i juni - juli.

Trädgårdskungsljus

Verbascum

Solitär rabattväxt, kraftfullt förgrenade plantor.
Blomningstid: juni/juli-augusti.

Höjd ca 200 cm

Trädgårdsnattviol

Hesperis matronalis

Tvåårig som lätt självsår sig. Lila blommor. Har odlats i Sverige i över 300 år. Såsom namnet säger sprider den, särskilt under natten, en stark väldoft omkring sig.

Höjd 50 - 80 cm. Blommar i juni - juli.

Vitpytta "Nysört"

Achillea ptarmica

Perenn. En mycket vanlig växt i mormorstäppan med vita, täta dubbla blommor i kvastlika skyar. Går bra att torka.

Höjd 50-60 cm. Blommar i juni-augusti.

Åbrodd

Artemisia abrotanum

Perenn. Mormorsblomma som odlas för sitt mjukt gröna, silkeslena, aromatiska bladverk med doft av citron. Ingick i kyrkbuketten. Passar perfekt i rabatter. Ger harmoni åt färgglatt blommande växter. Vacker i buketter.
Tål beskärning och kan användas som inramningshäck.

Höjd 100 - 150 cm. Hinner sällan gå i blom i vårt land.